Artros är en allt vanligare folksjukdom i Sverige och sägs drabba ungefär var fjärde person över 45 år. Även internationellt så är artros en av de 10 största folksjukdomarna enligt Världshälsoorganisationen. Artros drabbar mest kvinnor men också många män.
Vad är artros?
Artros är en ledsjukdom. Den kan drabba kroppens alla leder men är vanligast i knä och höfter.
Artros sitter i hela leden men framförallt i brosket. Vårt brosk fungerar lite som en stötdämpare och artros gör så att broskvävnaden bryts ned fortare.
Tack och lov så forskas det mycket om sjukdomen och har du frågor om artros och vad du kan göra och hur du kan få stöd och råd hemifrån, så finns det mycket hjälp att få!
Vilka symptom har Artros
Om du börjar känna av, framförallt i knä och höfter, att du börjar bli stel och öm och får minskad rörlighet eller om dina leder kanske rent av gör väldigt ont, sväller upp och blir varma? Då finns risken att du har just artros. Vanligt är att man får en inflammation just vid artros så du kan känna dig trött och ha ont även när du vilar och sover.
Forskning om Artros
Det kan vara svårt att få rätt diagnos och rätt behandling. Idag finns det inte heller någonting som kan bota artrosutvecklingen men ny forskning kommer hela tiden och underlätta för de med sjukdomen. Det går framåt!
De senaste forskningsrapporterna visar på att träning och viktnedgång är otroligt effektivt för de som har lätt till måttlig artros!
Paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel används för de som har svår smärta och även injektioner med kortison. Man har funnit att ett enkelt hjälpmedel kan vara ortopediska bandage kring den drabbade leden eller inlägg i skor. Ibland används elektrisk nervstimulering och ca 10% av de som är drabbad kan komma att behöva operation.