Jakten på vaccin mot Corona

Inom forskning är man generellt extremt duktig på att ta fram vaccin och botemedel mot en rad sjukdomar. Har det ännu inte kommit botemedel är man dock relativt snabb med att ta fram läkemedel som bromsar, lindrar eller motverkar spridning vilket åtminstone kan klassas som positivt. Men i en del fall står man inför fullbordat faktum att en smitta är på väg att sprida sig som en löpeld, och där till och med forskare står handfallna. Så ser det lite ut i dagsläget med Corona-viruset som tydligen inte vill klinga av – åtminstone inte i Europa. Ännu finns inget vaccin mot smittan och forskare sitter tydligen dag och natt för att hitta ett.

När Corona kom till staden

Det var under sent 2019 som ett nytt virus sakta men säkert började sprida sig i Kina och provinsen Wuhan. Eller ja, sakta men säkert – när det väl fick fäste gick det fortare än kvickt. I Kina bromsade man dock spridningen i och med att man satte många människor i isolering eller karantän. Dock gick det relativt fort när smittan väl kom till Europa. Idag är en del av norra Italien satt i karantän och även i Sverige och övriga europeiska länder ser vi en spridning, om än i begränsad mån.

Vad kan man göra själv för att förhindra smitta?

För att undvika att smittas med Corona ska du se till att du först och främst sköter din hygien extra noga. Du ska tvätta händerna noggrant efter toalettbesök och när du har varit ute – speciellt i bussar eller tunnelbana. Du bör dock undvika större folksamlingar inomhus som mässor och fullsmockade tunnelbanevagnar där smittorisken är ännu högre. Håll även en generell hygien i form av rena kläder, bra munvårdsprodukter från sajten https://www.sunstargum.com/se/ och tvätta frukt och grönsaker noga efter inköp.

Köp gärna munskydd eller ansiktsskydd samt desinfektionsmedel som du kan ha med på resor eller ha ståendes hemma. Ska du flyga bör du ha mask på dig eftersom luften i flygplan inte är den fräschaste.

Kommer ett vaccin att tas fram?

När det gällde en föregående smitta, SARS, hittades ett vaccin alldeles i slutet av smittospridningen eller i stort sett när den var utdöd. Då hade nästan 750 personer dött i smittan. När det kommer till Coronaviruset finns ännu inte ett vaccin. En del tar vaccin mot influensan eftersom symptomen vid Corona är mycket lika dem du har när du har influensa. Det hindrar dig dock inte från att bli smittad.

Just nu är flera länder inblandade för att försöka hitta ett vaccin – däribland Sverige, England, USA och Kina. På samma gång försöker man hitta lindrande läkemedel som åtminstone hjälper innan smittan går över av sig själv, vilket den gör i de flesta fall. Vad som händer får vi se de kommande veckorna i skrivande stund…