Dra nytta av framstegen inom munhälsa och tandvård

Forskningens framsteg gör det möjligt att utveckla ny innovativ teknik som kan lösa praktiska problem, såväl medicinska som samhälleliga. När det gäller munhälsa och tandvård har utvecklingen gjort stora framsteg de senaste åren, bland annat följande:

  • Intraoral kamera.
  • Smart tandborste.
  • Tandreglering med hjälp av 3D-skrivare.

Dessa framsteg har i likhet med andra medicinska fält en stor inverkan på tandvården och på patienter. Många väljer därför den moderna tandvårdskliniken Södertandläkarna som erbjuder avancerad tandvård för vuxna, däribland invisalign som är en ny modern tandställning som är nästintill osynlig. Södertandläkarna är väl medvetna om den senaste forskningen och kan därför säkerställa att den senaste mest kvalificerade utrustningen och tekniken används.

Läs vidare för att titta närmare på ovanstående framsteg!

Topp 3 framsteg inom munhälsa och tandvård

1. Intraoral kamera – Tidigare har ett av de största besvären hos tandläkaren varit att få en bra blick i munnen. Den traditionella tandspegeln räcker ofta inte till och det kan skapa en obehaglig känsla för både patient och tandläkare. Lyckligtvis kan innovationen med intraoral kamera med sin linsteknik lösa detta problem.

2. Smart tandborste – Numera är de flesta hem fulla med datorer och enheter, så varför ska tandborsten vara ett undantag? En smart tandborste säkerställer att du upprätthåller vanan av att borsta dina tänder på bästa sätt genom sin app. Vid första anblick kan det kännas konstigt att ha en sensor i en så privat aktivitet som tandborstning, dock underlättar det här din munhälsa avsevärt då det förhindrar hål och andra tandproblem.

3. Tandreglering med hjälp av 3D-skrivare – Traditionellt sett behövde tandläkare vänta på tandlaboratoriet innan en permanent tandkrona kunde tillverkas för patienten. Tandläkaren behövde därför forma en tillfällig tandkrona innan den permanenta kunde ersätta den skadade tanden. Tack vare modern datorstödd konstruktion och teknik (CAD) kan tandkronan numera förberedas direkt genom en digital bild på datorn. Bilden förs över till en maskin som kan skapa tandkronan direkt på tandvårdskliniken. Arbetet utförs av en 3D-skrivare och tar bort behovet av manuellt arbete med att skapa en modell av tandkronan. Eftersom det här sparar så mycket tid och arbete tillåter det verksamheten att växa. 3D-skrivaren kan även skapa tandregleringar och annan tandutrustning på bara några timmar eller minuter – uppgifter som med traditionella metoder skulle ha tagit flera dagar. Dessutom minskar processen felen och är kostnadseffektiv.