Mysigt med sällskap i sängen

Forskning om sömn

Sömnen är något vi alla behöver för överlevnad, djur som människor. Det är ett tillfälligt tillstånd av ett förändrat medvetande och endast en liten mottaglighet från omvärldens signaler. När man börjar känna sig sömnig och trött på kvällarna så är det oftast för att hjärnan försöker få oss att somna och då sänks vår funktionsförmåga samt uppmärksamheten minskas drastiskt. Skillnaden mellan en sovandes och en medvetslös person är att det går att väcka den som sover. Syftet med sömnen är att återställa det vi under dagen har slitit ut. Mycket i kroppen kan man återställa under dagtid men det är under sömnen som hjärnan återställs genom att stänga av alla de normala tankeprocesserna och se till att cellerna i hjärnan ägnar sig åt återhämtningen.

En god natts sömn

Sover du gott om natten så har du ökade förutsättningar till att vakna utvilad, pigg och glad. Själva grunden för en god nattsömn är sängen och madrassen. Det finns många olika madrasser att välja mellan men ett exempel på madrasser som är utformade för maximal avkoppling och komfort är Tempur madrasser. en tempur madrass ger din ryggrad ett naturligt läge och gör att dina muskler får vila. Du kommer att sova mycket lugnare och det kommer inte dröja förrän du märker resultat. Känslan när du vaknar kommer vara annorlunda, på ett positivt sätt.

Myter om sömn

Det finns många myter när det gäller sömn och ett exempel är att man inte kan ta igen förlorad sömn. Detta är falskt, inte i timmar iallafall men gynnar återhämtningen eftersom man då sover både djupare och fortare när man återhämtar sig efter en sömnbrist. Att det räcker med fyra timmars sömn är också en myt då genomsnittspersonen behöver en sovtid på cirka sju timmar/natt, men visst finns det dem som är kortsovare också. Men det viktigaste är att hjärnan måste få vila för att kunna återhämta sig.