Forskning om klotter

Brukar du klottra i marginalerna på anteckningsblocket när du sitter på en föreläsning? Många tror att man är ouppmärksam, till och med nonchalant, men nu har forskning kommit fram till att klottrandet tvärtom gör oss mer fokuserade på det vi lyssnar på, än om vi inte hade klottrat. I ett ofta delat klipp från Ted Talk pratar författaren Sunni Brown om klotter och dess positiva fördelar. Ted bjuder på många intressanta föreläsningar och om du vill lyssna på en live men inte har råd med resan kan du undersöka möjligheterna till att ta ett lån hos freedomfinance eller låna pengar av en vän. Ted talks är ofta mycket tankeväckande att lyssna på och kan ibland förändra ens liv och hur man ser på saker.

När Sunni Brown pratar om klotter menar hon förstås inte graffiti eller klotter på väggar och byggnader, utan om det vi ritar och skriver på papperslappar, servetter och i anteckningsböcker. Hon syftar på ett till synes meningslöst kladdande, utan något egentligt syfte, som vi gör medan vi lyssnar på något eller tänker på något annat. Tvärtemot vad gängse man tror är det ofta bra att klottra medan vi lyssnar på en föreläsning eller är på en konferens. Det förhindrar våra tankar att vandra iväg, något som ofelbart leder till att vi inte minns något av det som sagts. Med klottrandets hjälp stannar vi i nuet och kan koncentrera oss på att lyssna, samtidigt som handen och pennan ser till att vi inte drar iväg i våra dagdrömmars värld.

Vad är det då vi klottrar? Ja, det är sällan konst som skulle passa på Moderna Museet, utan är oftare abstrakta former, som cirklar, kvadrater och streck, eller bokstäver och ord. Den konstnärligt lagda ritar gärna ansikten, blommor, hus och djur medan andra föredrar spiraler, mönster och att skriva namn. Klassikern är kanske när man skriver namnet på den man tycker om och ritar hjärtan.

I en undersökning som gjordes med personer som fick lyssna på ett meddelande i en telefon för att sedan efteråt försöka återberätta vad som sagts, visade det sig att de som samtidigt hade fått i uppgift att klottra mindes meddelandet i telefonen bättre än de som inte hade klottrat. Den här forskningen är med andra ord goda nyheter för alla klottrare där ute. Fortsätt rita och skriva i marginalerna och tro inte de som hävdar att du borde lägga ner pennan och bara lyssna.