Forskning inom tandvården

Människans kunskap om hur vi bäst tar hand om våra tänder för att de ska hålla livet ut har utökats enormt bara under de senaste 100 åren, för att inte tala om tidigare i människans historia. Det betyder att många idag kan behålla sina tänder livet ut, utan att behöva reparera eller byta ut dem. Oavsett om man skulle behöva reparera tänderna, gör dagens teknik att det är möjligt att leva med god munhälsa hela livet.

Det är tack vare forskning inom tandvård som detta är möjligt, och denna forskning fortskrider än idag, och gör nya upptäckter. I Sverige är det till exempel institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet som bedriver denna forskning, och de är för närvarande involverade i forskningsprojekt som rör bildodontologi (till exempel hur man kan förbättra de röntgenbilder som tas för att diagnosticera tandproblem) och cariologi (hur man upptäcker och diagnosticerar kariesangrepp). Man forskar även om protetik, det vill säga skadade och förlorade tänder. Mer specifikt studeras rehabiliteringen för de patienter som har fått implantat eller proteser för att ersätta dessa tänder.

Framstegen som görs tack vare denna forskning är nödvändig för att tandvården hela tiden ska förbättras. Redan idag går det dock att få utmärkt hjälp vid problem med tänderna eller munnen från landets tandläkare. Om du letar efter en tandläkare i Stockholm som kan hjälpa dig, ska du gå in på Distriktstandvarden.se.