Trafiken och koldioxidutsläpp

Ständigt görs nya framsteg runt om i världen. Det händer saker hela tiden. Nya mediciner framställs och nya behandlingsmetoder forskas fram. Man jobbar ständigt för att ta fram nya material och produkter som är bättre än de befintliga i olika aspekter. Ett viktigt forskningsområde idag är exempelvis miljö. De allra flesta är idag överens om att framsteg på miljöområdet är viktigt för planetens och människans överlevnad. I princip alla universitet har forskare som har miljö som sitt ämne och många privata företag arbetar också med frågan.

Att tänka klimatsmart vid alla processer blir mer och mer naturligt. Vad man än tar sig för finns det alltid miljövänliga alternativ. Men ett område som väger tungt för klimatets oroväckande utveckling är trafiken. Kanske främst flygplanen men även biltrafiken som förekommer i större utsträckning. Det finns idag alternativ för de bensin- eller dieseldrivna fordonen. Man kan exempelvis ha en elbil eller en etanolbil. Men dessa är dessvärre fortfarande bra mycket dyrare än de mer miljöskadliga alternativen. Det finns idag en hel del regler biltillverkare måste se till. Bilen får bara släppa ut en viss nivå av skadliga avgaser. Det är naturligtvis väldigt bra, men vissa menar att det inte räcker med den bildelen. Man menar att det även behövs restriktioner för hur mycket farliga partiklar bilens bromssystem släpper ut. Forskare runt om i världen arbetar på att finna mindre skadliga bromssystem för att minska de farliga utsläppen.

Utsläppen från flygplanen är svårare att hitta lösningar på. Man tror att flygen står för 4-5 % av koldioxidutsläppen och det kan vara mer än så. Forskare arbetar för fullt med att ta fram lösningar. Som privatperson med intresse för miljö och klimatutveckling, har det blivit populärt att klimatkompensera. Det kan exempelvis vara att man donerar en summa pengar vid varje flygresa till forskning inom området.

Man arbetar på att kunna försörja flyg med solenergi. Det har varit på gång i många år och gång på gång har man lyckats konstruera bättre flyg. De flyger högre och längre och blir allt mer säkrare. Många forskare är övertygade om att man i framtiden kommer att kunna driva många flyg med hjälp av solenergi. Schweiz är en nation som kommit långt i denna forskning. Man siktar även på att framställa allt lättare flygplan. Ju lättare ett fordon är, ju mindre energi krävs för att driva det och så är det även med flygplanen.

Många forskare och experter menar att samhället måste komma forskningen till mötes. Det går att skapa lättare flygplan, miljövänligare drivmedel. Men befolkningen måste tänka till och inse vad deras vanor har för konsekvenser. Det är visserligen fint att kunna ta med sina barn på semester och visa dem länder långt borta. Men hur fint är det att samtidigt sabotera en hållbar framtid som samma barn kommer att behöva ta ställning till?